Cankurtaran CV’si, özel bir öneme sahiptir. Cankurtaran, yani can kurtaran mesleği, özel beceriler ve deneyimler gerektiren bir alandır. İşverenler, bu pozisyona başvuran adayların hem teorik bilgisini hem de pratik yeteneklerini değerlendirmek isterler. Dolayısıyla, cankurtaran CV’sinin hazırlanması, diğer CV’lerden biraz daha farklı bir yaklaşım gerektirir.
Bazıları cankurtaran olmanın güneşin altında eğlenceden ibaret olduğunu düşünebilir, ancak siz bir cankurtaran işinin ciddi olduğunu biliyorsunuz. Göreviniz güvenli yüzme alanlarında yüzücülerin ve misafirlerin güvenliğini sağlamaktır. Bu, suyu sürekli taramanız gerektiği anlamına gelir. Suyu izlemek ve yüzücülerin güvende olmasını sağlamak için mükemmel konsantrasyon becerilerine sahip olmalısınız.
Cankurtaranlar açık veya kapalı yüzme havuzlarında, otellerin plajlarında ve su tesislerinde bulunan eğlence parklarında çalışırlar. Mevsimsel veya yıl boyunca çalışabilirler.
Cankurtaran CV Örneği Hazırlanması
Cankurtaran olarak çalışabilmeniz için öncelikle gümüş, bronz veya altın cankurtaran sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir. Bu sertifikaya sahip olabilmek için gerekli TSSF tarafından yetki verilmiş bir eğitim kurumundan eğitim alarak bu eğitimi başarıyla tamamlamış olmanız gerekir. Cankurtaran sertifikalarının geçerlilik süreleri 2 yıldır ve 2 yılın sonunda 6 ay içinde uyum eğitimine katılarak belgeniz yenilemeniz gerekmektedir.
Cankurtaran CV’niz için öncelikle bu sertifikaya sahip olmanız ve bunu özgeçmişinizde belirtmeniz gerekir. Kurslar ve Sertifikalar bölümüne bunu ekleyebilirsiniz. Sertifikanızı eklerken geçerlilik tarih bilgisini eklemeniz gereklidir. Bunun yanında eğitim seviyenizi ve hangi eğitim kurumundan sertifika aldığınızı belirtebilirsiniz.
Cankurtaran CV örneğinizi hazırlarken sizi diğer adaylardan öne çıkaran bir diğer bilgi ise Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında eğitim almış olmanızdır. Eğer Türkiye’de yer alan veya denklik verilen bir üniversitenin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarından birinden mezun olduysanız işe alınma ihtimaliniz diğer adaylara göre yüksek olabilir.
Cankurtaran olarak yalnızca yaz sezonunda çalışıyorsanız ve sezon dışında diğer dinlenme alanlarında çalışıyorsanız, özellikle yüzme veya kürek sporu yapıyorsanız, bu deneyimi kesinlikle ekleyin. Atletik antrenman veya basketbol gibi bir spora koçluk yapmak da cankurtaran özgeçmişinize değerli, aktarılabilir beceriler katar.
CV hazırlama sürecinde belirli kurallara dikkat edilmesi gerekir. Web sitemizde size uygun CV örnekleri ile size hitap eden bir şablonu seçerek ücretsiz bir şekilde özgeçmişinizi oluşturabilirsiniz. Cankurtaran CV hazırlama kurallarından kısaca bahsetmek gerekirse:
- Kişisel Bilgiler CV’nizin en üstünde yer alacak kişisel bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde yazmalısınız. Ad-soyad, iletişim bilgileri (telefon numarası, e-posta adresi), medeni durum, doğum tarihi gibi temel bilgiler bu bölümde yer almalıdır. Ayrıca, varsa sosyal medya profil linkleri de eklenebilir.
- Eğitim Geçmişi Eğitim hayatınızı kronolojik bir sırayla, en son mezun olduğunuz okul/üniversiteden başlayarak yazmalısınız. Okulun adı, bölümü, mezuniyet yılı, not ortalamanız gibi bilgiler bu kısımda yer almalıdır. Yüksek lisans, doktora gibi eğitim seviyeleriniz varsa onları da eklemeyi unutmayın.
- İş Deneyimi Çalıştığınız oteller, pozisyonlarınızı ve görev tanımlarınızı kronolojik olarak listelemelisiniz. Her bir iş deneyimini ayrı ayrı açıklayarak, yaptığınız görevleri, sorumlulukları ve elde ettiğiniz başarıları detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Böylece işverene, sahip olduğunuz deneyimin niteliği hakkında bilgi verebilirsiniz.
- Beceriler Bu bölümde, işin gerektirdiği yetkinliklere uygun olarak sahip olduğunuz teknik ve kişisel becerileri sıralamalısınız. Bildiğiniz yabancı diller, ofis programları, yazılımlar, liderlik, problem çözme, takım çalışması gibi becerilerinizi listeleyebilirsiniz. Becerilerinizi gerçekçi bir şekilde yansıtmaya özen gösterin.
- Sertifikalar ve Kurslar Aldığınız sertifikalar, katıldığınız eğitimler, kazandığınız ödüller varsa bunları da CV’nizde belirtmelisiniz. Bu bölüm, işverenin sizin hakkınızda daha detaylı bilgi edinmesine yardımcı olacaktır.
- Gönüllü Çalışmalar Herhangi bir sivil toplum kuruluşunda, dernek veya vakıfta yürüttüğünüz gönüllü çalışmalar da CV’nizde yer almalıdır. Buradaki deneyimleriniz, işverenin sizi daha iyi tanımasına ve değerlendirmesine katkı sağlayabilir.
CV hazırlarken, bilgileri eksiksiz, güncel ve doğru bir şekilde yazmanız, akıcı bir dil kullanmanız ve görsel açıdan da düzenli bir şekilde sunmanız önemlidir. Ayrıca, her başvuru için CV’nizi güncellemeniz ve işin gerektirdiği özelliklere göre özelleştirmeniz de size avantaj sağlayacaktır. Oteller, spor tesisler ve aqua parklarda ve havuzlarda çalışmak için ideal bir CV örneği aşağıdaki gibi olmalıdır.
Öğrenciyseniz veya çok az mesleki deneyiminiz varsa, bir ön yazı başvuru dosyanızda büyük fark yaratabilir. Çoğu durumda işverenin CV’nizi okuyup okumayacağını belirleyecektir. Ön yazı kendinizi tanıtmaya ve başvurunuza daha kişisel bir dokunuş katmaya yarar. Kısa, basit ve ikna edici olmalıdır.