CV Hazırlama

Meslek hayatınızda birkaç kez, ister işsizlik döneminde, ister kariyerinizde ilerleme hedefiyle, iş aramanız ve cv hazırlamanız gerekecektir. İlk kez bir iş görüşmesi almak için işin sırrı, ideal aday olduğunuzu göstermek için becerilerinizi vurgulayarak işe alan kişiyi zorlayan somut bir özgeçmiş yazmaktır. Bu makalemizde profesyonel CV hazırlamanın tüm sırlarını açığa çıkaracağız.

Özgeçmiş Nedir?

CV terimi , “yaşam seyri” ya da “hayatın anlamı” anlamına gelen Latince Curriculum Vitae ifadesinden gelir. Bu, kişisel bilgilerinizi özetleyen, eğitim ve profesyonel kariyerinizin ana aşamalarını ve yaşamınız boyunca edindiğiniz çeşitli becerileri listeleyen bir belgedir. CV’nin ana amacı? İşvereni, doldurulacak pozisyon için ideal bir aday olduğuna ikna etmek ve böylece bir iş görüşmesi yakalayabilmektir. 

Leonardo Da Vinci tarafından 1483 yılında kendi el yazısıyla yazmış olduğu ilk CV artık teknolojin gelişmesi ile birlikte farklı formatlarda olabilir. Genellikle yazılı bir belgedir ancak yeni teknolojilerin etkisiyle video CV’ler daha yaygın hale gelmektedir.

CV İçeriği

CV hazırlarken şablonun düzeni veya renkleri genelde adayın zevklerine ve mesleğine göre seçilebilmektedir. Ancak bir CV’nin hazırlanması için belirli kurallara ve aşağıdaki bilgilerin varlığına dikkat edilmesi gerekir.

cv hazırlama rehberi

Başlıklar

Bir özgeçmişin varlığından bahsedebilmemiz için iş hayatınız,eğitim bilginiz, ad soyad ve iletişim bilgilerinizin olması gereklidir. Bu başlıklar genel başlıklar olup bunların yanında müracaat ettiğiniz iş ile alakalı sizden istenilen bilgileri içeren ya da iş verenin size işe alma ihtimalini artıracağını düşündüğünüz bilgileri içeren başlıklarda vardır.

Bunlar; hakkında, kişisel bilgiler, yetenekler, yabancı diller, bilgisayar bilgisi, yetenekler, beceriler, hobiler, ilgi alanları ve referanslar gibi her meslek grubunun ekleyebileceği başlıklarla beraber mesleklere özel bilgileri içeren başlıklarda yer alabilir.

cv başlıları

İş Deneyimi

İş deneyimi, profesyonel kariyer yolunuzdur. Tarih aralığına ve ters kronolojik tercih sırasına göre gerçekleştirilen tüm iş deneyimlerini içerir . İşverenin adı ve adresi, sahip olunan pozisyon ve verilen ana görevler belirtilmelidir. Bu bölüm CV’nin en önemli bölümlerinden biridir.

Eğitim Bilgisi

Mesleki yol modeline dayalı olarak, eğitim bilgilerinin amacı , ilgili eğitim kurumlarının verilerinin yanı sıra izlenen çalışmaların veya eğitim kurslarının tarih aralıklarını belirterek, elde edilen tüm nitelikleri ve diplomaları listelemektir.

CV Kuralları

Word formatında özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. CV Kuralları geneldir. Bu konuda aşağıda yer alan görselimizi dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz.

cv kuralları

CV hazırlarken 8 kurala çok dikkat etmelisiniz.

  1. A4 Kağıdında hazırlanmalıdır
  2. 2 Sayfayı geçmemelidir. Mümkün olduğunda tek sayfa olmalıdır.
  3. Uzun paragraflardan kaçının.
  4. Kelimeler 3. şahıs ağzı ile yazılmalıdır.
  5. Resmi yazı tipleri kullanılmalıdır.
  6. Çok küçük ya da çok büyük font boyutu kullanılmalıdır.
  7. Çok fazla boşluk içermemelidir.
  8. PDF olarak kaydedilmelidir.